Läsa på högskola

Har du precis avslutat dina gymnasiestudier och vill söka till högskolan, eller går du i tankarna om att bryta upp från ett jobb som inte längre känns lika givande och vill prova något nytt? Oavsett vilken situation du befinner dig i är det bra att ha koll på hur du ansöker och vad som krävs för de olika utbildningarna.

Plats för lärande
Få ditt drömjobb
Erfarenhet
Tid för studier
Sök till högskolan

Sök till Högskola

Det första du bör göra är att registrera dig på hemsidan antagning.se, det är där du anmäler dig till de olika utbildningarna på universitet och högskolor. Ansöker gör du genom en så kallad webbanmälan. På hemsidan kan du se hela utbudet av kurser och program på alla högskolor i Sverige. För dig som redan har klart för dig vad och kanske till och med var du vill läsa är tjänsten väldigt smidig att använda, och du kan söka både via program och vilken högskola du vill gå. Om du fortfarande är osäker på vad du vill läsa fungerar tjänsten lika bra. Du kan klicka i om du önskar att söka kurser eller program på distans eller i en särskild studietakt såsom 50% eller kanske 75%.

Viktigt att tänka på innan du ansöker är om du uppfyller behörighetskraven för de olika utbildningarna och kurserna. I vissa fall krävs det, utöver gymnasieexamen eller betyg från komvux, också förkunskaper från högskolan. Sådana förkunskaper kan vara en utbildning eller enstaka kurser för att kunna söka till exempel ett masterprogram. Om du känner dig osäker på om dina betyg räcker till eller om du är behörig att söka så kontakta studievägledaren så kan han eller hon hjälpa dig och lotsa dig rätt.

När du ansöker till högskolan så kan du prioritera dina val, det vill säga rangordna utbildningarna eller kurserna du vill söka. Du kan söka upp till 12 olika utbildningar eller kurser samtidigt och den du helst vill läsa bör stå som nummer ett förutsatt att du uppfyller tidigare nämnda krav. Du kan ändra din anmälan fram till sista ansökningsdagen om du plötsligt skulle ångra dig och istället prioritera en annan utbildning. När du har ansökt och fått ditt antagningsbesked och blivit antagen så stryks de övriga utbildningar du ansökt till. Du kan återanmäla dig men får då vänta lite längre på besked.

När du har fått ditt antagningsbesked så måste du tacka ja eller nej till det du har blivit antagen till och det är mycket viktigt att du gör det i tid för annars stryks alla de utbildningar eller kurser som du har antagits till. Du kommer även att få mail du där uppmanas att tacka ja eller nej till vald utbildning eller kurs så lägg datumet på minnet och kolla gärna på hemsidan antagning.se där det finns en speciell flik med alla datum och allt du behöver veta angående din anmälan och antagning.

Om du inte har kommit in på det du har sökt men ändå vill läsa eller om du är ute i sista sekund, så misströsta inte! De flesta högskolor erbjuder möjligheten att göra en sen ansökan till många av deras kurser eller program så ta chansen och skicka iväg en ansökan! Om du fortfarande har frågor kring hur till exempel urval går till eller specifika datum så logga in på antagning.se.