Därför är en YH-utbildning ett bra val

Om du funderar på att plugga för att kunna få ett kvalificerat arbete är en YH-utbildning ett perfekt val. Det finns många olika utbildningar att söka som ger dig goda chanser att inom ett år efter examen du kan få ett bra jobb. En stor fördel med en YH-utbildning är att den är relativt kort.

Det finns en rad lika fördelar med att välja en YH-utbildning framför en högskoleutbildning. Om du är intresserad av att plugga en YH-utbildning läs mer här. Det finns en mängd olika YH-utbildningar att gå. Det finns även YH-kurser som passar perfekt för dig som vill kompetensutvecklas. Det är möjligt att läsa olika YH-utbildningar på distans i varierad studieform och studietakt.

YH-utbildningar tillfredsställer marknadens behov

En YH-utbildning är en utbildningsform som startade 2009. Det är en utbildning som kombinerar teori och praktiskt lärande. Det finns YH-utbildningar inom olika branscher. Utbildningarna bygger på arbetsmarknadens behov och kan variera över tid när behovet ändras. Det som skiljer en YH-bildning från en högskoleutbildning är att högskoleutbildningar baserar på vetenskapliga alternativt konstnärliga grunder. Högskoleutbildningar har som syfte att tillfredsställa det långsiktiga behovet som finns på marknaden.

Fördelar med YH-utbildningar:

  • Teori och praktiskt lärande varieras.
  • Utbildningarna är framtagna i samarbete med näringslivet.
  • Korta utbildningar omkring 1,5–2,5 år.
  • Ger behörighet på flera sätt.
  • Avgiftsfri.
  • Leder ofta till arbete.

Minst två praktikperioder

Det är ungefär 9 av 10 som läser en YH-utbildning som får ett jobb inom ett år efter examen. Det beror till stor del på att utbildningarna är framtagna i nära samarbete med näringslivet. När du tar examen har du exakt den kompetensen som efterfrågas. Ungefär varje utbildning på yrkeshögskolan består av 25–30 procent praktik fördelat på minst två praktikperioder.

Avgiftsfri utbildning som är studiemedelsberättigande

Om du är intresserad av att gå en YH-utbildning är det bra att kontrollera att skolan är kvalitetsauktoriserad och uppfyller alla krav. En YH-utbildning är avgiftsfri och du har rätt att få studiemedel om du går en sådan utbildning. När du vill gå en YH-utbildning vänder du dig direkt till den aktuella skolan för att få ansökningsblanketter. Du behöver skicka in alla ansökningshandlingar som efterfrågas före det angivna datumet.