Vidareutbilda dig och få en helt ny karriär

Tiden då människor höll sig till ett och samma yrke under ett helt arbetsliv är sedan länge förbi. I dag väljer de flesta att byta spår vid någon tidpunkt i livet. Det finns stora möjligheter att vidareutbilda dig i vuxen ålder, för att skapa den karriär du alltid drömt om.

Det är aldrig för sent att lära sig något nytt. Det gäller både om du vill utveckla dina fritidsintressen eller få nya yrkeskunskaper. Det kan till och med finnas fördelar med att vidareutbilda sig i lite högre ålder, eftersom du tar med dig din samlade kompetens från arbetslivet in i klassrummet.

Det finns ett stort antal tillgängliga utbildningar på marknaden. Om du är nyfiken på vilka möjligheter du har, besök EFL för att läsa mer om utbildningar inom allt från ledarskap till ekonomi. Vill du vidareutbilda dig för att öka dina möjligheter på arbetsmarknaden kan du till exempel rådfråga Arbetsförmedlingen om vilka yrkeskategorier det beräknas vara brist på under de närmaste åren.

Därför ska du vidareutbilda dig

Många experter menar att det inte råder någon tvekan om att vidareutbildning blir en allt viktigare del av arbetslivet i Sverige.

”Det är tydligt att vi är förbi tiden då man går en utbildning i 20-årsåldern och sen håller sig till samma yrke resten av livet”, säger Lennart Hedström, vd på Trygghetsrådet, till Dagens Nyheter.

Du behöver inte oroa dig för att vara äldst i klassen. Ett stort antal svenskar väljer att utbilda sig som äldre, och till och med efter att de uppnått pensionsåldern. Det finns forskning som visar att studier ökar välmåendet för människor som kommit upp lite i åren. Så förutom en mer framgångsrik karriär kan du alltså förvänta dig ytterligare positiva effekter av din vidareutbildning.